Wednesday, September 11, 2013

home project : DIY langsir eyelet

me n sewing?? its sound mcm x kena but that it is.
i've finally sew my own curtain utk living hall...
konon2 nk surprised kat en. epol...... hahaha... 
x dapat pun nk surprised sbb time dia blk tu masih ada lagi separuh tak siap.

anyway, lepas dok google siang mlm,.... finally i've decided jahit langsir jenis eyelet.
eventho modalnya lbh sket, cara jahitnya x susah.. tegak je

basically, item yg kena ada utk menjahit adalah :
mesin jahit c/w accessories, pembaris, kapur kain n gunting yg tajam + kreativiti.
aku kan x tau menjahit... so lama gak nk mesra alam dgn mesin n gunting.
mak mertua ckp, sblm jahit langsir tu, p la jahit benda2 lain dulu i.e pemegang periuk
then bila dah mcm confident baru start gunting n jahit langsir.

my living hall consist 2 sliding door, 1 single window n 1 long window [5 panel, i guess]
so, this is how I calculate berapa byk kain kena pakai... [actually ni bukan right way sbb still in agak2 mode. but still it helps :D.. better g kelas utk dapat kaedah yg betul]

single window ---> size : 34" (w) x 84" (L)

berapa keping kain nk guna?
basi kain kiri + (lebar tingkap x 2) + basi kain kanan
2" + (34x2)" + 2 = 72"
.:: assume lerang kain adlh 60" : bagusnya guna 2 keping. sekeping ok, tp x cun sgt [refer gambo]

berapa panjang kain nk guna?
basi atas + (panjang tingkap + additional pnjg*) + basi bawah
4" + (84+8)" + 2= 98"
.:: roughly 2.5m/sekeping. total kain 5m
* kalu x tambah additional pnjg, kain langsir ni akan jd ngam2 ikut size tingkap a.k.a senteng


kaedah menjahit
  • kepingan 1 : jahit basi kain belah kiri. kepingan 2 : jahit basi kain belah kanan
  • then, cantumkan both kain.
  • before jahit tu, aku tanda kan line yg nk dijahit tu dgn kapur n siap letak jarum peniti sekali.
  • kalu yg dh terror..... dorang main agak2 je.. [bilalah nk terror ni]
  • dan kalu tersenget sikit2 tu... pandai2 lah adjust..

utk tang kepala langsir...
kena letak pengeras langsir... pengeras tu letaknya kat bhgn dalam. camne ek nk cakap...
kalu tgk gambo ni bleh paham kot

yg ni aku amik masa sket sbb terkial2.. 
setiap kain tu jd eksperimen sbb nk tau kaedah mana yg paling mudah.
pastu boleh la jahit basi belah bawah pulak... settle :D



kat bawah ni ada 4 blog yg bg tutorial camne nk jahit langsir..
n they inspired me so much...

basic - mamazulaikha
french pleat - siti
eyelet - ida-hazrul

p/s : tanya en epol... ok x langsir... dia leh jwb ok je n that is (jahit langsir sndr) supposedly yg aku dh lama buat.... hmmm, nk dgr dia puji isteri sndr.... takde nye... sedih ai tau

5 comments:

tenku butang said...


http://tengkubutang.blogspot.com

Amboii.. terrer lea leh jahit sendiri kan... heeee..
Blog ni xleh follow ke.. xde butang follower widget pun yunk..

sabasalbi said...

alhamdulillah... bleh la kalu setakat buat utk ruang tamu.. ni pun nk nangis jugak menjahit.. hmmm, sori la.. sy mmg x letak button tu

Anonymous said...

Salam, tumpang iklan sis..Penebuk Langsir Eyelet!!!
Dengan mesin penebuk lubang eyelet,kerja anda MUDAH,CEPAT & KEMAS!!!!!
Dapatkannya sekarang...just punch sahaja,terus terbentuk bulatan yg kemas & cantik..xperlu gunting gunting..
Call/whatsapp 0199380263
(Serious buyer only). Sila rujuk fb "eyelet penebuk langsir"

nini said...

cantiknya.....kite ni semenjak dua menjak ni mcm gile kat langsir aje...

Juliza Sihatnatural said...

best dapat jahit langsir sdri nih..mahal betol upah..skillkan..

teruskan sharing ilmu berguna ni yer Sis..

btw..jom lawat blog saya

www.sihatnatural.blogspot.com