Friday, December 28, 2012

back to school :)

yaaaaay..... bdk2 dh habis cuti..
its time for me to buat2 bz :)

anyway, this year adam dah ada geng.. kakak pun masuk sekolah jugak.
and the good news is sekolah nyer x sampai 5 minit dr rumah. hehehe..... suka3....
but bila dh dekat, tahap ke'cepatan memasing mesti jadi slow sket.

sekolah ni ada 2 session. aku amik yg petang..
sebab : malas nk melayan kerenah bdk2 ni yg confirm mandi berjam2.
kalu amik session pagi, sure aku cepat kena darah tinggi

so, before the big day.... aku dh pesan mcm2 ngan diorang ni.
adam cam okey je..... tau lah bu....adam tau..
yang si kakak nampak cam excited

but when the day comes....
11.40am baru kuar umh....  kelas start kul 11.45am ni. huruhara.. nak pakai kasut depan pintu pun bleh kecoh. haiss!!!
sampai je sekolah, tgk ramai parents dh ada.. dengar gak ada suara bdk nangis..
then teacher bwk bdk2 ni g kelas.
but awalnya cam x smooth sgt.. teacher pening kepala kot..

masa tgh susun kasut n bekal.... baru aku realise yg bekal kakak tertinggal.
nasib umh dekat... g lah balik kejab... si kechek cam paham je..xde lah dia nk wat kerenah.
bila sampai semula ke sekolah, tgk adam tgh turun tangga. rupa2nya cikgu letakkan dia kat salah kelas.. bila dia nampak je aku, terus nangis......
tragik sungguh nangisnya.. mcm kena tinggal setahun.
lepas pujuk2 sket.. dia cam ok. tp muka still monyok lagi lah..
bila tgk dia dh ok... aku g check kakak...

wahhhhh... anak dara aku ni. bukan main lagi.
lebar je senyum
siap peace2 lagi bila nampak ibu dia nk amik gambar.







kesimpulannya,
they doing well on that day... coz masa balik tu aku tgk dh bleh main kejar2 ngan kawan.
okeylah tu kan

"adam n kakak belajar apa kat school?"
adam "tak belajar apa2... nyanyi ABC je. buat sotong"
kakak "kakak belajar.. color2. kawan kakak kata kakak color cantik" sambil angkat2 kening

and tadi.... kitaorg x lambat. 10.45am aku dh kerah masing2 siap.
bagus2.... camni lah kalu nk jadi org berjaya
:)


Wednesday, December 26, 2012

walking time

with cousin.... main kejar2 around the house
they seems so happy... me too

 sweet piya... never fail to smile

 big girl yg slim..
esok dah start sekolah tau

 big bro





Tuesday, December 25, 2012

aidil | let's jalan

now he is ready for his 1st step....
jenuh pusing tesco semalam. last2 berkenan yg ada kat kipmart
cis... kalu tau x yah perabih minyak g sri alam



Monday, December 24, 2012

quotes of the day















all these quote made masa en epol ada kat umh....
biasalah kan, kalu dia ada mmg x berupdate lah blog ni. hehehe............

picture : around the world


Sunday, December 23, 2012

its yr b'day AIDIL


actually theres a lot of doa, phrase and hope to this young man.
but i couldnt find a right words to express it.

just,

my dear aidil safwan 
[u're big enough once u can read & understand ths]

ibu n ayah love u, we love u and people around u are so in love with u
take a very good care of yourself, be nice to everyone, be a good muslim, 
always strive for the best n find an awesome daughter in law for me.

wokey.. ibu dia over sket utk wish yg last tu..
takpe, ni kan doa n harapan utk sepanjang hayat.
so thn dpn bleh copypaste aje. muahahaha....

bak kata doktor yg monitor aku masa bersalinkan si bujang ni.....
we as a parent mmg kena bgtau dia setiap hari [kalu bleh] apa yg kita nk dari dia...

untung ibu just cakap sekali dlm setahun...
kalu tiap2 hari.. mau cair taik telinga :p

anyway, it has been a year rupanya. kejab je.. serius, besarkan si kechek ni rasa cam pantas je. mungkin dia x byk kerenah dan jarang sakit kot. tu yg rasa smooth je. so, at this stage.....
dia dh :

  • pandai sebut mama.. papa.. [supposedly ibuayah.. cis]
  • pandai merajuk
  • gigi dah ada 8 batang. geraham nya mcm nak kuar..tp x kuar2 pun
  • pandai jalan sket2.... lbh kurang 15-20 langkah
  • x cukup berat. baru 8kg.. supposedly 10kg
  • suka mkn benda manis.. cheesecake, puding, pengat
  • tido??? bak raja. need a big space utk dia sorang je. 
  • still nyusu badan



Friday, December 21, 2012

pancing @ kolam [mode : serik]

"yang.....abg dh dapat 5 ekor ni.. jom la balik"
"wah!!! terror aah. mintak tolong diorg siangkan bleh x? balik tinggal masak je"

akhirnya aku berjaya gak pujuk en.epol nk ikut g pancing. due to kechek yg sgt lah 'pandai' dok diam... we decide g pancing kolam instead of g rakit kat kongkong. ni kiranya xtxt terakhir sblm sekolah start khamis depan. tgk budak2 tu pun happy je eventho diorg x dapat sekor pun ikan.

yg 5 ekor tu semuanya siakap. but ada 2 ekor yg sizenya sangatlah besar sampai aku wonder adakah ini species ikan ataupun ank kambing x cukup bulan. serius beso.

"abg karim ni dah lama ke keje kat sini?"
"boleh lah" [sambil wat muka x ikhlas tolong]

abg ni cam weird sket.. langsung x nk senyum. bengang kot sbb kitaorg mtk tlg siangkan ikan. 
pastu.... tetiba je dia amik darah ikan tu dan renjis2 kat kitaorg.... yg herannya.. banyak pulak darah ikan ni.. cair pulak tu..

"apa ni bang"
"apa nye?????. mmg lah kena mcm ni. tu kira cam 'pengeras'"
"aik.. siang ikan pon kena ada pengeras ke.. pelik la"

then suddenly ada anjing datang menuju kat kitaorg. punyalah aku melompat.... wei... ini sudah lebih. kot ye pun tokey ko bela anjing utk jaga kwsn ni... ikat lah betul2. lagi nak lepaskan kat kitaorg.... geram betul aku.... ingat kan tokey dia melayu.... hmm, nampak gaya, sekali ni aje lah aku datang sini.

so pagi tadi bila aku bgn tido... aku terduduk lama mengadap dinding.
apesal ek aku mimpi camtu.
pelik.... dan ada rasa ngeri sket... 
ngeri sbb tgk ada ikan size luar biasa, ada darah kat baju kami n ada anjing nk terkam..
apa ek maknanya.....



Thursday, December 20, 2012

Set Fire To The Rain

entah bila aku start suka kat lagu ni..
kalu x silap, 1st time tgk kat malaysia hari ini...
hmmm, not bad... layan lah jugak.



pastu tgk minah ni nyanyi pulak..
sedap.... kenalah ngan suara dia



dan tetiba, entah mcm mana
en epol pun bleh terjebak kat lagu ni
2 video kat atas tu.... x tau lah dia suka ke x

tp adam suka yg 2nd video coz kakak yg nyanyi tu cantik...
hamboi.....  ciri2 en epol mmg jelas kelihatan di situ

video 3rd ni yg en epol paling suka [kot]
tp aku nyampah
hahaha
asal minah ni nyanyi semuanya best dipandangan mata n telinga en epol
uwek!!!!!

















pepatah org putih cakap
if you cant beat them, join them..

k lah cam gitu, aku pon dah start suka minah ni nyanyi lagu ni

Friday, December 07, 2012

lawatan sambil belajar | jb-kluang-jb


disebabkan trip ke sinun terpaksa dikenselkan, so we replaced it with lawatan sambil belajar ke destinasi yg paling dekat.
ni pun x lah plan sangat... tetiba je. 
plan kul 10.30 am, kuar dr umh kul 12.30...
well, begitulah kami..
dah biasa... kalu plan bagai, mmg lah ssh nk jadinya. 

ingatkan just nk bawak bdk2 ni naik bas dr bus station pasir gudang ke larkin.
but then, en epol kata baik g naik keteapi...
k lah, kita g kluang.
luckily ada ticket...



nyampah nk amik gambo bujang sorang ni..
suka sgt wat muka terlebih sifat..





budak ni kejenye......membajet
bajet cun, bajet terror n bajet tgh wat gimnastik kat dlm train


dr jb ke kluang took about 1 hour.
dianye roots : kempas-kulai-simpang renggam-mengkibol-kluang [kalu x siap]
dan x semua station dia berenti... depends on ada penumpang atau xde.
the ticket price : RM13/adult n RM 11/child
kami naik tren express sinaran selatan, kelas superior (ASC)(CMB). 
further details, bleh ke SINI

sepanjang perjalanan agak smooth.
dalam keteapi tu besar gak, bleh la bdk2 nk main lari2 or main sembunyi2....
disebabkan just 1 hour, tidaklah diorg ni tido.... main2 aje kejenye.

sampai je sana mmg tengah hujan lebat.
turun2 je, pakwancha terus approach. aku pun tak sempat nk pk, ye kan aje.
bajet rumah the [sri lalang] x jauh.... rupanya jauh jugak dr ktmb station tu
kena charge RM20.. mahal ke murah aku x tau.
but tau je lah naik pakwancha..... kete dia x comfort sangat cam teksi....
but, next time [if].... aku akn naik teksi je kot.

kat kedai n umh the x amik gambar. hu3....
dr station keteapi, direct g kedai... mkn2 sampai kenyang, then acah hantar blk umh. x sampai 5 minit dh sampai. the g kedai pun naik moto je.....
mlm tu x sempat pun jumpa tuan umh coz kitaorg dh tido ms diorg balik meniaga.

esoknya pagi2 kechek ketembusan.
rupanya dia sakit perut.... sbb? tak tau. maybe sbb aku mkn durian kot. tp x banyak pun, seketul je.... habis merah montotnya.... sekejab je dia tercirit.
nasib baik masa otw blk tu x teruk sgt.
dia tunggu sampai umh sendiri baru ciritbirit non.stop..
cian kechek






balik ke jb, kitaorg naik bas gagap... KKKL.
ticket price : RM9/adult, RM7.10/child..
comfort?? okeylah.... what u expect kalu naik bas???
kluang ke JB took about 1.5hour... lg lama dr keteapi.. budak2 ni pun sempat tido termasuk lah ibu dia sekali. sedar2 je dah dekat tol skudai.... n hujan, w/pun x lebat sgt

dr larkin, amik cab ke stulang... cun2 hujan lebat bila turun dr cab.
x sempat pon nk nyinggah ke umh m.uda

anyway, harap budak2 ni happy la along their short journey ni.


ps : sempat berbual ngan the. dia cakap..... bila dh tua, anak2 dah beso ni, rasa cam sunyi. nasib baik dia meniaga, at least she have something to do... dia kata, anak2 dok ngan kita setakat umur +/-20 thn. pastu diorang dh ada life sndr..
so, appreciate the moments. be the best mother for the kids.
n dia cakap lagi...... zaman bdk2 ni menakal lg best dr zaman kesunyian yg dia sdg rasa. bukanlah anak2 nye x blk jenguk... but its different. totally different.

video


Saturday, December 01, 2012

breastfeeding in public?

semalam dok blogwalking merata alam maya, then terjumpa pasal breastfeeding in public...
dh lama sebenarnya issue ni.... baru skang aku nk menyibuk jugak citer pasal benda alah ni.

yes, i'm proud to bf my baby but i still choose a right place to do so!!! 
bf in public is not my option

anyway, dlm 3 beradik cuma aidil yg fully bf, dah nak masuk setahun pun. so sepanjang sethn ni, rasanya x pernah lagi aku m'open bf kan dia di public. public bg aku adalah di restoran/kedai2 mkn, di bench2 kat shopping2 complex, etc yg mana banyak mata bleh nampak the activity. apesal? sbb aku segan..... manatu secara x sengaja baju aku tersingkap ke... si kechek tu dok tarik2 the nursing cover ke... ish... i malu u!

selalunya kalu nk g mkn kat luar @ shopping, aku siap2 bg si kechek ni susu kat dalam kete. mungkin lah budak ni x kuat sgt nyusu..... sepanjang 1-2 jam jln2, x delah pulak dia mintak nak tek. but then, bila masuk kete masa otw blk..... siaplah dia dok berdakap sampai umh. kalu ada pun, that time aku kat jusco, so bleh lari kejab ke nursing room. considered that si kechek ni mmg pandai bwk diri :)

i dnt know either i should agree or not to the sesetengah mom out there yg mintak hak utk menyusukan ank secara terbuka. perlukah????? bg aku yg perlu : all the shopping complex MUST provides enough and comfort nursing room. tak perlu lah each floor, at least ada satu bilik from the whole complex pun dh memadai. 

bukanlah maksudnya, aktiviti bf tu sesuatu yg memalukan/jijik/etc sampai the mom kena lari ke tempat lain. its just about keselesaan. nursing room tu selesa tau.. bersih n wangi je baunya. pastu ada muzik lg. ok apa?. lgpun berapa lama sgtlah ank tu m'nyusu [unless u mmg ajar dia utk mengempeng]... pastu g lah sambung shopping semula. 

but kalu ada mom yg insists nk jugak open bf, ths are the tips for you.
  1. standby nursing cover /shawl dlm handbag. kalu u pakai tudung sekali pun, belum tentu ia bleh cover yr breast during bf. but nursing cover ni pun ada gak limitation dia. kalu ank tu kecik dlm 4 bln ke bawah bleh la dia dok diam je dlm kain selubung tu. but semakin beso budak tu, makin byk akal dia... dia pun dh x koser nk tutup2 muka. sure dia selak2 kain yg ada kat dpn muka dia tu.... bila dh mcm tu, kalu mom x malu, org2 keliling yg menengok tertengok tu akan segan. 
  2. wear the right apparels. kat market pun dh banyak jual nursing top/dress yg cun2. 
  3. choose a right place during the bf.. kalu kat restoran, carilah tempat yg terselindung sket or kat seat yg membelakangi org2 lain. 




Thursday, November 29, 2012

jangan 'bias'

sekarang ni ada je t'dengar kes2 anak merajuk dgn mak... bapak merajuk dgn anak, etc..
bukan merajuk pasal apa pun..... it just about bias or tak adil or pilih kasih

contoh satu :
anak : mak.... adik kunci dulu lah pintu ni. ngantuk la
emak : takpe lah..... mak nk tunggu abg ko dulu. mana ntah dia x blk2 lg ni...
anak : ni dh dekat kul 12 mak. tido je lah.... kalu dia sampai nanti, taulah dia nk ketuk pintu tu kuat2
emak : takpe...takpe.... adik g la tido dulu
[kalu ank lelaki... sila lah kuar/blk umh sukati. ank pempuan... ko balk lepas maghrib, siap ko aku kitai]

contoh dua :
anak : abah, ank k.ngah ni dh dapat keje gomen. minggu dpn dah start keje... 
abah : bagus la tu... time2 nk pilihanraya camni, apa2 yg dimintak mmg senang nk dapat 
anak : nape abh ckp camtu. kesian si zack tu.... dah berkali2 g i'view. baru skang rezekinya
abah : ala....cuba tgk ank a.long ko... sekali je i'view, terus ajiya terima. bagus budak hamali tu 
[sebelum puji buta... get clear w the facts 1st. kalu setakat dok kat production line a.k.a operator, mmglah senang dpt keje..haruskah itu diriak kan?] 

contoh tiga :
anak : mak, anak timah dapat 5A dlm UPSR
emak : ok lah tu.... hafiz, ank abg long ko dapat 2A, 3B.. 
anak : alhamdulillah..... dah rezekinya camtu...yg penting dh berusaha
emak : dh baguslah tu dapat 2A... lelaki lain. pempuan... belajar tinggi camne pun, nanti ke dapur jugak
[so old thinking..... wake up pls]

kat ats tu contoh, but kat bwh ni the real one. true story ek......

ada 2 beradik.. yg 1st agar cergas berbanding yg 2nd. so yg 1st ni lah yg selalu dihayak ke sana sini oleh emaknya. these 2 sibling sebenarnya kategori pandai but due to kesempitan duit, diorg x further study. the parent ada bukak kedai kopi... n yg 1st tu lah yg kena tolong kat kedai. yg 2nd pulak banyak spend masa wat keje2 umh.

few years later these 2 beradik bergaduh besar...  then terungkaplah isi ati mereka, which are :
1st : rasa x puas ati kat parent n 2nd coz dia rasa terkongkong, asyik kena tlg kat kedai je... sampai xde life nk bersosial ngan kawan2. sedangkan yg 2nd syok je dok umh, sambil wat keje, bleh ngadap internet.
2nd : jauh ati dgn parent n 1st coz dia rasa diabaikan.. rasa x diperlukan oleh parent. apa yg dia nampak, yg 1st tu lah yg dilebihkan dr segala hal.

barulah the parent tau apa yg anak2 nya rasa. 
then, they telling this to those adik beradik

anak-anak,
mak dan abah x pernah lebihkan sesiapa pun antara kamu berdua

1st, kamu adalah lelaki dan anak sulung. kamu pantas dlm membuat kerja... bleh diharap dan berdikari
jika terjadi apa2 pd kami, kamulah akan menjadi tempat bergantung si adik. sbb tu kami bawa kamu ke sanasini dgn harapan kamu akan terbiasa dgn tanggujawab yg berat ini.

2nd, kamu x pernah dipinggirkan. kamu ini perempuan..... bila kami minta kamu ddk dirumah, settlekan semua keje rumahtangga, kami mengharapkan kamu akan terbiasa dgn tanggungjawab ini. maka mudahlah kamu bila berkahwin nanti. 

see............
the parent only think the best for the children on that time.

mungkin ada juga parent yg pilih bulu, pilih kasih bagai.... 
but biaq p laa... stop blaming them. stop all the negative thinking... after all, they are the parent kan?
jgn risau. setiap org ada bahagian masing2.
so if u have your own children now.... dnt repeat the same mistake. otherwise, kita pun 2x5..
ada paham adik manis???


Monday, November 26, 2012

perempuan | cantik, gojes, anggun, menawan, sweet

ni antara conversation between me and en.epol otw blk dr kenduri kawin
kunun2 nk m'evaluate bakal adik ipar....
ha3... overkan??? tuan punya badan belum tentu nak
last2 org tu takde. x blk cuti pun

me : yg baju hitam tu kakak dia
him : kalu kakak dia cantik, adik dia mesti cantik jugak la kan
me : camtu kira cantik ke?
him : ........................................
me : hmmm, our definition of cantik is so different

orang kata cantik tu subjektif. depends on mata org yg memandang... so, kat sini aku nk share sape yg menurut pandangan mata aku cantik. cantik dr segi paras rupa ek.... yg lain tu tolak tepi la coz aku bukannya personally kenal diorang ni.. he3...















ni aku pilih dr golongan selebriti sbb senang sket nk dapat gambo diorang ni.
apa2 pun.... kalu nk tau cantik x cantik..
kena tgk diorang bangun tido....
bak kata en epol.. kalu bgn tido tu muka musibat........ sah2 lah mmg x cantik.