Friday, September 06, 2013

foods | kek kastard pandan


dah lama teringin nk mkn kek yg satu ni.... kalu beli, mahal kot...
moh le kita rajin2 kan diri wat sndr. original resepi dr MASAM.MANIS
anyway, kek ni tukang buat je yg suka... yg lain x suka esp en epol... kastard nya lemak sgt katanya..
takpe2...... ai mkn sorang :D ai x kecik ati ponng!

KEK PANDAN


kaedah
satukan bahan A, pukul sampai gebu
then masukkan B... pukul lagi.
tambahkan C, D dan E
bakar selama 40mnt @ 170c

bila kek dah masak, terus keluarkan dari oven dan terbalikkan kek tu atas redai
dah sejuk baru keluarkan dr loyang.

then potong kek pada 2 atau 3 bahagian
gunakan cara kat bawah ni [tanda pakai lidi], kalu x de pemotong kek yg proper :D


KASTARD - utk dilayered pd kek

A : 90gm gula kastor + 250ml air pandan + 1/2 sd mkn serbuk agar2
[ masak hingga semuanya sebati dan mendidih. guna api sederhana ] 

B : 200ml santan pekat + 45gm tepung hoen kwee hijau + pewarna hijau + garam
[ satukan bahan ni, then campurkan pd A ]
[ kacau adunan sampai likat dan mendidih. biarkan suam ]

seterusnya layeredkan lah pada kek.
topping dia bleh dihiaskan sesuka ati... aku pakai buttercream sbb kastard x cukup. huhu..
tulahan sbb x nk ikut resepi
sepatutnya bahan kastard ni kena double kan...

utk lg paham buat kek ni, bleh refer SINI

No comments: