Tuesday, May 13, 2014

resepi | sepatutnya ia adlh donut yg gebu + ringan

sepatutnya la..
tapi bila tangan yg x reti menguli ni yg buat... ianya jadi lembut di dalam tp garing di luar.
sungguh la x mcm donut cik jemah kat simpang depan umh sana.

seriously... ni la kuih yg x reti2 aku buat dr dulu. mcm2 resepi dah cuba tp x gebus.
huhuhu.. resepi x salah... tangan ni je yg kena praktis menguli lebih sket.
kesian adam.. entah bila ibu dia nk reti buat donut lembut + gebus.

anyway, kat bwh ni adlh resepi yg mudah.. dan x byk bahan [ke mmg ni je la bhn wat donut].
resepi diambik dr IzahMuffinLover



bahan2 dan kaedah membuat

[ 250gm tepung gandum + 1.1/2 sdk yis kering ] ~ gaul rata
then campurkan ~ [ 50 gm gula + 2 biji kuning telur ] ~ gaul rata
masukkan ~ [ 50ml minyak masak + sedikit garam ] ~ gaul rata
masukkan [ 50-60ml air sejuk dr esbok ] sikit2 sambil uli sampai doh jadi lembut dan x melekat di tangan + mangkuk

rehatkan doh dlm 30 minit @ sekali ganda. pastu tumbuk2 kuarkan angin dan terap @ wat bulat2 manually. tak nak tebuk tengah pun ok
rehatkan another 30 minit... then boleh goreng dlm minyak yg sedang2 byk [ jgn kedekut minyak!!! ]
dengan api yg kecik je

dah siap pun...

No comments: