Wednesday, January 23, 2013

resepi | edisi rojak - cakes, kuih bakar n apam

perghhhhh... lama gila aku x update pasal resepi.
so kali ni, ada 4 resepi.. sebelum hilang baik aku tepek dulu kat blog.
penat tau nk google everytime nk membaking dan mengapam

original resepi : masam manis dan hana jepun
thanks n sori... resepi anda telah diderhakakan atas sbb2 teknikal

---------------------

kuih bakar / bingka pandan


rupa yg ni mmg x cun, sbb yg cun lagi sedap dh dihabiskan.

resepinye :
2 cwn santan + 1.1/2cawan air + 3 biji telur
+ 2 cwn tepung gandum + 1.1/2 cwan gula  + sikit garam
+ 2 sudu besar myk msk + pewarna hijau + perisa pandan

blender semua bahan2
then, tapis ke dalam loyang yg dh dilenser minyak dan dipanaskan dlm oven
180 degree, 45 mnt

---------------------

apam love.love


apam ni lg sedap dr apam polkadot. rasa dia lembut aje... no padat2.
bleh kukus pakai loyang @ cup kecik2
n x yah  letak filling coz rasa dia mmg dah nice

resepi :
4 bj telur + 220 gula halus + 2 sd teh ovellet : pukul guna mixer sampai gebu
then masukkan 250ml santan + esen vanila
then masukkan campuran 300gm tepung gandum + 1sd teh b/powder + sikit garam

bahagikan pada beberapa bhgn dan letakkan color n perasa
kukus dlm 30 mnt

as usual, make sure loyang tu dilenser minyak/butter dan dipanaskan dulu

---------------------

kek choc cheese layer


ni kek b'day en.epol. since membeli kek di kedai resepi rahsia adalah mahal dan sedikit meragukan...... maka kek b'day org2 di rumah ini adalah hasil kudrat ibu mithali ini. ha3....
so, kalu x cun... jgn komplen ek...... but in terms off rasa mmg superb. cuma sape yg x berapa suka mkn kek, mmglah cepat muak. dianyer ganache.... tersangatlah manis
kalu x silap, en.epol x habis pun makan 1 slice.

resepi :

bhgn kek coklat
2 bj telur + 1 cwn gula halus dipukul
then masukkan esen vanila + sikit garam
then masukkan 1/2 cwn each air panas didih, susu UHT coklat dan minyak masak
pastu masukkan campuran 1 cwn tepung gandum + 3 sd besar koko + 1 sd kecil b/soda + 1/2 sd kecil b/powder

bahagikan adunan kepada 2 bahagian
kukus bhgn pertama about 20 mnt

bhgn cheese
250gm cream cheese + 60gm gula halus dipukul
then masukkan 1 bj telur + 1 sd besar air +1 sd besar tepung gandum

kukus adunan cheese ni atas 1st layer adunan coklat about 15 mnt
once settle, kukus pulak bhgn ke2 adunan coklat about 20 mnt

---------------------

[st]oreo cheese cake


ni peberet si kechek..
hamboi... x padan umur setahun. kecik2 dh pandai makan cheesecake
about the resepi..... asalnya dr hana jepun. but mmg modified mengikut instruction ank tekak ni
hasilnya???? juuuuuust nice

resepi :
3 pack biskut stereo. buang creamnya, hancur2kn n gaul dgn 2/3 sd besar melted butter
then tekan2 kat ats alas kek
but before tu jgn lupa wat cake mole[?] pakai plastik jerneh
masukkan dalam esbok around 1/2 hour

500gm cream cheese + 3/4 tin susu pekat pukul sampai kembang
masukkan campuran 2 sd kecil gelatin + air panas

bila based cake dah ready, tuangkan adunan cheese.
kalu suka, bleh pecah2kan biskut stereo dan letak in between adunan
masukkan dalam esbok
esok dah bleh makan :D

---------------------

fuhh... jenuh nk recall balik resepi2 kat atas tu