Monday, January 28, 2013

resepi | apam pisang

jom menghabiskan pisang!!!

tu tema minggu ni.
ari tu beli pisang emas 2 sisir. konon2 nk wat kek. kek lah sangatttttttt..
last2 aku apamkan je dia. ni pun ada balance lagi.
but pelik la, ada org kata pisang tak kan berulat.
tipu la........ br sekejapan ni nampak ulat kat dlm pisang.
potong stim betul

as usual, resepi dr SINI. entah kenapa, cam suka lah pulak nk try resepi2 dr dapur masam manis ni. presentation of the food of coz lah tak mampu den nak tiru..
may be someday *startpasangangan2*


resepi yg dah diadjust : 

[1/2 cwn gula perang + 2 biji telur + 1 sd teh ovallet + 70ml minyak masak] 
pukul dgn mixer sampai berkrim
+
[5 biji pisang emas + 1/2 sd teh soda bikarbonat]
lenyek 
+
[1 cwn tepung gandum + 1 sd teh baking powder + sikit garam]
+
[3 sd besar choc rice]

bila dah siap adunan, kukus either dlm loyang atau mole yg kecik2.
amik masa dlm 25 - 30 minit

before tu, jgn lupa panaskan loyang @mole yg dah dioles minyak
settle sudah :D