first time berjaya wat kuih talam...
terima kasih la pd yg bg resepi ni... huhuhu.. sayangnya aku x ingat sape.
maklumlah...... time nk buat, time tu la baru m'google.. salin2 kat kertas pastu terus tutup pc
lapisan bawah
masak kan sekejab sampai nampak cam sedikit pekat
[ 200gm tepung beras + 1 sdb tepung jagung + 250ml santan pekat + 450ml air
+ 150gm gula + 1 sdk garam ]
then matikan api dan masukkan [ 250gm cendol ]
kacau2... masukkan dalam loyang dan kukus lbh kurang 25 minit, api sederhana.
bila dah masak, cakar2 guna garfu utk attachedkan dgn lapisan atas pulak.
lapisan atas
masakkan dan suam2kan
[ 300gm gula merah + 50gm gula kastor + 500ml air ]
then, masukkan campuran bahan kat bwh ni sambil kacau pakai pemukul telur
[ 150gm tepung gandum + 3 biji telur + 250ml santan + 1/2 sdk garam ]
masak sampai jadi sedikit pekat dan boleh tuangkan atas lapisan bawah tadi.
kukus dgn api sederhana dalam 30 minit.
sejukkan, potong dan suap kat dlm mulut.
*********
nasib baik bdk2 ni ikut perangai ibu dia yg makan semua jenis kuih..
tak kira kuih manis ke, pedas ke... semuanya dorang ngap..
No comments:
Post a Comment